Eντυπώσεις απ' τη βραδιά την αφιερωμένη στην ποίηση της Νόνης Σταματέλου



Γεμάτο το Θεατράκι στα Παλιά Σφαγεία χτες βράδυ, από κόσμο που ήρθε να τιμήσει την  ποιήτρια Νόνη Σταματέλου!  Λογοτέχνες ( οι γνήσιοι λογοτέχνες που αντέχουν να τιμούν τους συναδέλφους τους), καθηγητές, σύμβουλοι, διευθυντές σχολείων (  ο διευθυντής του σχολείου της Νόνης θερμός συμπαραστάτης και πάντα «εκεί»), συμπατριώτες της απ’ τη Λευκάδα ,απλός κόσμος, φοιτητές και κυρίως μαθητές της απ’ το 7ο Λύκειο!! Τι συγκινητικό να είναι τόσοι μαθητές σου στο ακροατήριο!! Τι ελπιδοφόρο να βλέπεις νέα παιδιά να ακούν γαληνεμένα τα ποιήματά σου και να ξέρεις ότι ο σπόρος που έριξες κάπου σ’ αυτές τις ψυχές θα φυτρώσει!! Δεν υπάρχει καλύτερη επίθεση στην «κρίση» απ’ αυτή .
Όσοι μίλησαν ήταν αληθινοί και ουσιαστικοί και χωρίς αυτοπροβολή και χωρίς τυμπανοκρουσίες!! Τι ανάγκη έχει η πραγματική ποίηση από μεγαλοστομίες όταν έχει γεμίσει τις καρδιές κι έχει φωτίσει το νου!!
Μερικά απ’ αυτά που ακούστηκαν για την ποίηση της Νόνης ήταν: «Τη χαρακτηρίζει η λαχτάρα της θάλασσας, η αγάπη για τη ζωή….., η μελαγχολική διάθεση που την ακολουθεί η ελπίδα..»
«Έχει καβαφική επιρροή», «δεν είναι αμέτοχη στα κοινωνικά προβλήματα» ,«αγαπά τη σιωπή..» ,«αφτιασίδωτος λόγος»
«ποίηση με έντονη εικονοπλασία», «συχνά υπερρεαλιστικός στίχος»
Και σύμφωνα με κάποιον απ’ το ακροατήριο: «Ο κοινός καμβάς όμως σε κάθε -μα σε κάθε ποίημα – είναι η αγαπητική σχέση ως στάση ζωής που αναδεικνύει και αποτελεί το στίγμα της δική της ποίησης.»
Όμορφη απαγγελία απ’ την ποιήτρια  κι από μαθήτριά της, συγκινητικό πιάνο από άλλη μαθήτρια …
Στο τέλος δακρύσαμε από την ανάγνωση της επιστολής   μιας νέας κοπέλας που βρίσκεται μακριά κάνοντας τη διατριβή της και κατέθετε έτσι, αυτό που χαρακτηρίζει την ποίηση της Νόνης  :«στρατευμένη στην αγάπη για τη ζωή»   σύμφωνα με φράση της κεντρικής ομιλήτριας

Οι γνήσιοι ποιητές μετά από κάθε τέτοια μεγάλη βραδιά γεμάτη αγάπη και ανταπόκριση απ’ τον κόσμο κάνουν αυτό  που είπε η Νόνη: Γυρνάνε πιο δυνατοί και σιωπηλοί μέσα στην ψυχή τους!!!

Φωτογραφίες από τη βραδιά








 


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου